De kunstenaars van Ophangkunst

Ophangkunst is ontstaan uit een groep fotografen en kunstenaars die elkaar kennen vanuit hun vak of anderzijds. Door gesprekken met collega's bleek dat veel fotografen/kunstenaars ook vrij werk maken, dus niet in opdracht. Tjeu de Heus heeft samen met fotogaaf Ivo Delahaye het idee opgepakt om dit fotowerk en andere kunstvormen een platform te bieden. Via Ophangkunst kunnen zij hun werken tonen en verkopen. 


Karel Bingen                          “Licht, schaduw kleur, dat is alles”

“Een fotograaf moet veel gezien hebben. Daarom heb ik eerst flink rondgekeken. Ook beroepsmatig. ik ben o.a. visverkoper geweest en kippenhokkenbouwer, kachelontwerper en schilder, postbode en matroos. Op mijn 29ste zag ik het licht en begon een studie fotografie aan de Academie in Haarlem. Gevolgd door een loopbaan bij een Amsterdamse studio voor reclame- en modefotografie. En toen werd het tijd om mijn eigen studio te beginnen in Roermond, waar mijn wortels liggen. Mijn studio is gespecialiseerd in reclamefotografie. Maar ik kijk altijd verder. Daarom geef ik cursussen en workshops en steek veel energie in vrij werk. Maar, zoals ik in de basis mijn fotografie formuleer: Ik fotografeer een sfeer. Licht, schaduw, kleur. Dat is alles.”

André Heijnen                        “De sprankel komt uit hun ogen, niet uit nabewerking”

Met een carrière van veertig jaar als Creative Director en Cinematographer (iemand met een camera), besloot André Heijnen foto’s te gaan maken en wel op de lievelingsbestemming van zijn vrouw: Namibië. Met gevoel voor understatement noemt hij het vakantiekiekjes. “Het voordeel dat ik heb, is dat ik weet wat compositie is en gevoel heb voor het moment. Foto’s waarin het onderwerp niet in de lens kijkt – of het nu een man, vrouw, kind of olifant is – gooi ik weg. Op het moment dat ze in de lens kijken heb ik contact, dan heb ik met ze geproost. "De sprankel in hun ogen is daarvan het bewijs.” Heijnen fotografeert in RAW-formaat (“ik ben een rauwe fotograaf”) en doet niet aan nabewerking. What you see is what you get. “Er is ook niets in scene gezet, het is authentiek; ik geef het weer zoals het is.”

Denny Stoekenbroek             Hyperrealistische houtskoolcomposities

Denny Stoekenbroek is in de eerste plaats portrettekenaar. Als autodidact ontwikkelde hij via de tekenkunst een realistische stijl, die zijn uitdrukking vindt in nuances van zwart en wit. Hij portretteert mensen, steden en combinaties daarvan in hyperrealistische houtskool composities. Wat hem fascineert is het unieke van de mens. Door zijn ambachtelijke voortreffelijkheid worden de gelaatstrekken en andere kenmerken van zijn modellen waarlijk expressieve elementen. Steeds vaker duiken de mensen op in stadslandschappen. Wolkenkrabbers, lanen, auto's of trams illustreren een door de mens gemaakt decor. Geplaatst als silhouetten in deze stedelijke landschappen creëren de mensen dynamiek en beweging. Het onverbiddelijke verstrijken van de tijd gevat in licht en donker.

Hans Scheffers                      Tijdloze beelden van ongerepte paradijzen

Multitalent Hans Scheffers is een creatieve omnivoor. Als fotograaf afgestudeerd aan de kunstacademie was hij in zijn professionele loopbaan onder meer actief als lithograaf, illustrator, ontwerper, art-director en directeur van een reclamebureau. Daarnaast is hij gitarist in diverse bands en pakte onlangs de studie van de sitar op. Reizen zit hem in het bloed. Al in de vroege jaren tachtig dompelde hij zich met zijn partner onder in exotische oorden die nu voor de massa bereikbaar zijn geworden, maar in die tijd slechts onder grote ontberingen en met veel doorzettingsvermogen toegankelijk waren. Het zijn vooral de fascinerende, tijdloze beelden die hij in deze ongerepte paradijzen schoot die hij op Ophangkunst ter beschikking stelt.

Ivo Delahaye                          Het hele spectrum

Allround fotograaf en ontwerper Ivo Delahaye heeft een speciale passie voor 360o-opnamen. Panoramische beelden waarin hij het karakter vangt van een landschap, stadsgezicht of ander onderwerp dat hij met ongekende zeggingskracht weet vast te leggen. Bij sportevenementen zoals wielerwedstrijden weet Ivo net dat andere standpunt en plek te vinden waardoor zijn foto's een superieure uitstraling krijgen. Het liefst gaat hij met zijn camera op in de natuur om er na vele uren weer uit tevoorschijn te komen met een schat aan opnames die het hele spectrum van macro tot panorama omvatten.

Ivo is medeoprichter van het kunstenaarscollectief Ophangkunst.nl

Tjeu de Heus                          Gevoel voor schoonheid en compositie

Als professioneel fotograaf ontwikkelde Tjeu de Heus een oog voor detail dat hij combineert met een groot gevoel voor schoonheid en compositie. Hij heeft les gegeven aan diverse kunstinstituten. Na een lange periode als eigenaar van een bureau voor communicatie waar alle aspecten van visuele communicatie aan bod kwamen zoals fotografie film, gedrukte en interactieve media  wil hij nu terug naar zijn oude liefde, de fotografie.

 

Tjeu is oprichter van kunstenaarscollectief Ophangkunst.nl

Gerlach Delissen                   Alledaagse momenten bijzonder maken

Mijn carrière als fotograaf werd geboren uit mijn fascinatie voor motorsport. Wat in 1999 begon als niet meer dan een manier om tastbare herinneringen voor mijzelf te creëren, mondde uit in een nieuwe, nog grotere passie voor fotografie en het onsterfelijk maken van momenten. Zodra ik een camera in handen kreeg, leerde ik op een andere manier naar de wereld te kijken. Eerst naar de motorsport, daarna ook naar andere onderwerpen die ernaar verlangen vastgelegd te worden, waaronder architectuur en food. Langzaam werd ik de kunst van het observeren meester en begon ik nieuwe dingen te ontdekken door mijn lens en die te documenteren met mijn camera. Het mooiste aan fotografie vind ik dat het onderwerp niet per se bijzonder hoeft te zijn, maar dat je als fotograaf alledaagse momenten bijzonder kunt maken.

Luc Lodder                             In de natuur...........

Luc Lodder is een in Parkstad gebaseerde professionele fotograaf. In zijn journalistieke werk ligt de focus op sport, cultuur en portretten. Zijn passie is laten zien wat mensen drijft, hoe ze dat uiten, vreugde en verdriet tonen. Luc is 24 uur per dag fotograaf, hij neemt al die tijd waar en gebruikt dat in zijn dagelijks werk.

In eigen vrij werk heeft het vastleggen van 
landschapen zijn interesse net als het fotograferen van planten, dieren en geleedpotigen. Dat werk is niet alleen ontspanning. “De natuur heeft schoonheid in al haar verschijningsvormen. Ik wil die aan mensen tonen.”